לשיחה אישית:
עקרונות הטיפול
הגורם המוביל הנמצא בבסיס רוב השיטות ותהליכי הטיפול – מוח האדם. יותר ויותר מודעים בני האדם ליכולות המדהימות של המוח, אולם בשגרת החיים אין אנו נוטים לראות ולהבין עד כמה היכולות הללו מאפשרים למוח להפעיל אותנו כמעט אוטומטית, וכיצד כל מה שקורה לנו מבחינה הבריאות נשלט על ידי המוח.
אחד הדברים הקשים ביותר להבנה ולקבלה – בהנחה שיש אמת בטענה שהמוח אחראי גם על מחלה הפורצת בגופנו, מה גורם למוח לעולל לנו דבר שכזה? איך יכול להיות שהמוח מסכן את חיינו? ובכן, המוח תמיד רוצה בטובתנו. כשהמוח מתערב ומחולל מחלה, הוא עושה זאת מתוך הבנה שבכך הוא מסייע לנו לפתור משהו חשוב שאין אנו מצליחים לטפל בו בכוחות עצמנו. המחלה הינה תשובה או פתרון לקונפליקט רגשי או טראומה בלתי נסבלים עבור האדם וכך המחלה היא כניסה למוד הישרדותי. לפעמים זה נובע מהדחקה, לפעמים סיבות אחרות, והמוח דואג להאיר לנו את הנושא ולעורר אותנו להיות מודעים. מחלה איננה שגיאה, אלא הסתגלות.
אבל איך המוח מצליח לגרום למחלה למרות המערכת החיסונית המובנית שלנו? כאן בא לביטוי מצב של חוסר חיוניות שפוגע בתפקוד המערכת החיסונית ומאפשר למחלה להתפתח. חשבתם פעם למה כאשר אדם מתעטש או משתעל בחדר מלא אנשים, רק אצל מיעוט הנוכחים מתפתחת מחלה? ומדוע אלה שכן "נדבקים" היו פגיעים?
על כוחו של המוח והשליטה של מה שקרוי "הלא מודע" מתוודע כל מי שלומד את נפלאות ה-NLP. נפוליאון היל שחקר את כוחן של אמונות אישיות ותרומתן להצלחת האנשים שהיו מובילים בתחום עיסוקם אולי אף קדם למחוללי ה-NLP. גם חוזה סילבה גילה וכתב בשנות ה-40 של המאה הקודמת על היכולות המופלאות של מוח האדם, כולל יכולות הריפוי. בין השאר הוא מיפה את גלי המוח השונים ומועד התרחשותם.
GAMMA – פתרון בעיות, ריכוז
BETA – עסוק, המוח פעיל
ALPHA – נינוח, מהורהר
DELTA – שינה, חלימה
THETA – נמנום
רוב זמן העירנות שלנו ובהיותנו בעולם הגשמי (Working Time), יש במוח גלי ביתא, 15-29 מחזורים בשנייה. כאשר אנו בעולם הרוחני, ברמת ההכרה הפנימית, רמה רגועה של ערנות מנומנמת (Restful), יש גלי אלפא (8-15 מחזורים בשנייה), גלי דלתא (פחות מ-4 מחזורים בשנייה) מתאפיינים כפעילות של הבלתי מודע, מצב של שינה עמוקה ביותר (Sleeping). גלי תטא (4-7 מחזורים בשנייה) מופיעים בגבול שבין הבלתי מודע לרמות ההכרה הפנימיות, בדרך כלל המצב של שינה קלה ובזמן המעבר מנמנום לשינה ובחזרה (Dreamy), תחום בו יחד עם תחום גלי אלפא יש את עיקר פעילות הריפוי. אחת השיטות להגיע לתחום זה: מדיטציות.
ד"ר האמר מיפה את המוח בצורה מפורטת כדי להציג איזה חלק במוח שולט ומפעיל כל איבר, ואת הקשר של כל איבר לשכבת נבט עוברית, ומה הקונפליקטים הנפוצים שהיעדר טיפול בהם גורם למחלה.
ג'ילבר רנו לקח את המידע של ד"ר האמר, יחד עם מידע ממקורות נוספים כמו ד"ר קלוד סבאח (יהודי מרוקאי, שתרם הרבה לידע בתחום הביולוגיה הכוללת של היצורים החיים) ואחרים, והכין פרוטוקולי טיפול שמחייבים חקירה ויכולות "בילוש" לשם מציאת רגש חבוי או אמונות והחלטות הקשורות אליו ולאפשר לו לעלות למודעות של המטופלכדי לשחרר אותו, תחת שם רשום: ריקול הילינג. ריקול הילינג אינו תרופת פלא! אך הוא מעניק הבנה לתהליכים ובכך מסייע לשפר ולייעל את תהליך הריפוי, כי מודעות תורמת להחלמה.
ד"ר בוטו, הוסיף לתמונה הכוללת את הנשמה על כל מרכיביה, את האלמנטים האנרגטיים ומוקדי השדות ה"מגנטו-אלקטרי", כמו גם הקשר של 4 שלבי החיים ו-4 דרגות הפחד. התיאוריה הכוללת של ד"ר בוטו (רפואה אינטגרטיבית מאחדת) מורכבת ולא ניתן לתאר את כל מכלוליה, החל מההיבטים הפיזיקאליים היוצרים את שני הקטבים המרכזיים של כל אדם ועד לקוד האנושי או הניתוח לפי החלוקה לארבעת היסודות ( אש, אדמה, מים ואוויר) או שלושת מרכיבי הנשמה.
רפי רוזן המשיך את מחקריו של וילהלם רייך לגבי אנרגיית האורגון (אנרגיית החיים) וקרא לנושא ביו אנרגייה, וממשיכיו שכללו את השימוש בכלי שקיבל שמות שונים כמו עפעוף, החוש השביעי ועוד, ככלי נפלא לאבחון מצד אחד ולטיפול מצד שני במה שקרוי היום ביואורגונומי. כטעימה שנותנת מושג על מהות הקשר בין הנפש לגוף, בין הרגש לפיזי, להלן קטע קטן מההקדמה שבספר "החוש השביעי והמציאות שמעבר" של רפי רוזן:
"כאשר אני שומע סיפור עצוב ומרגש, מתעורר בתוכי גל של עצב. גל זה מנסה להביע את עצמו באמצעות בכי. אם אני נמצא בחברה בה איני מוכן לחשוף את הצד הרך והרגיש באופיי, אני עוצר את הבכי. כאשר אני מצליח לעצור את הבכי אני מרגיש גוש בגרון. בשפה מדוברת אנו אומרים שהבכי נתקע לנו בגרון.אם אבדוק את המקום בו אני מרגיש את הגוש בגרון באצבעותיי, אמצא שהשרירים בו מכווצים ולחיצה עליהם גורמת לתחושת כאב. הפעולה הישירה של הגוש היא חסימת ההבעה הרגשית. הצער או הכאב שעמדו לפרוץ בצורת בכי נתקעו בגוש ונחסמו. על ידי עצירת ההבעה הרגשית – באמצעות יצירת הגוש בגרון – יצרתי בגרוני חסימה רגשית…
את החסימה הרגשית אנו מזהים באופן אינטואיטיבי ומשתמשים בהגדרתה בשפת הדיבור שלנו: חורק שיניים, קשה עורף, בולע את העלבון, עוצר נשימה. לעומתה את החסימה הגופנית אפשר לאתר על פי הכאב שנגרם בשריר המכווץ שבאזור החסימה, כשלוחצים עליו."
גם במחלות וגם ברגשות, לא אחת אנו מחפשים את המקור בזולתנו, מחוץ לנו. אך לכל דבר שקורה לנו או שאנו מרגישים יש מאחוריו משמעות. הדבר שמפריע לי נוגע בנקודת תורפה שלי, אצלי. ברגע שהגעתי למצב בו אין לי שום הפרעה בתוך המערכת שלי, כל מה שיקרה בחוץ לא מפריע לי! אם אני נותן באהבה בלי לצפות לקבל תמורה, אני לא ארגיש מחסור ולא אחשוב שאני לא מקבל מספיק. אבל אם חסרה לי אהבה, אני מרגיש או חושב שלא אוהבים אותי, זה בא לסמן שיש אצלי בעיה בלאהוב, וזה סימן שאני לא אוהב מספיק את האחרים, לא מחלק אהבה לאחרים.
חום - לא תמיד מה שחשבתם
ראשית אל תזיק! במקרה של אנשים עם מחלות כרוניות או מחלות אקוטיות כמו אי ספיקת כליות או בעיות לבביות ידועות – חובה לפעול רק בהתאם להנחיות הרופאים.
לגבי הכתוב להלן, אין לראות בכתוב המלצות או הנחיות רפואיות, שכן למרות שהדברים מבוססים על הרצאת רופא ילדים, המביא את הדברים כאן הוא לא רופא.
חום נחשב מדד למצב של מחלה, כשהחום עצמו נתפס כמחלה בפני עצמה על ידי רבים.
הדבר נובע מתפיסות מוטעות ואי הבנת מנגנון החום כמו גם המספרים ההיסטוריים שהתקבעו במוח האדם.
להלן מידע כללי והסברים שונים שיאפשרו לנו להבין נכון יותר כיצד יש להתייחס לחום כזה או אחר (מבוסס על הרצאות ד"ר יוסי רימר).
נבהיר, כי אין שום ספר לימוד ברפואה בו מוגדר מהו חום גוף תקין. ועדה שהוקמה להגדרת חום גוף הגדירה: חום הוא מצב שבו יש עלייה של טמפרטורת הליבה.
אין בהגדרה מהו חום נורמאלי או מהו חום שנחשב גבוה מטמפרטורת הליבה.
רק בשנת 1868 יצאה עבודה משמעותית ראשונה של מעקב אחרי מדידת חום במצבים פתולוגיים שונים. ברור שהעבודה נעשתה במכשיר שלא כויל ולא היה מדויק מאוד, והמדידה נעשתה בבית השחי, צורת מדידה שנויה במחלוקת ולא אמינה. עבודה זאת קבעה שממוצע הטמפרטורה התקינה של גוף האדם היא 37 מעלות. חשוב לשים לב, מדובר בממוצע של מדידות שנעשו על אלפי בני אדם!
מספר זה נחשב על ידי רוב בני האדם כטמפרטורה מקסימלית שמעליה האדם חולה! אבל אין לו למעשה משמעות כלל מעבר להיותו ערך מספרי היסטורי.
המסקנה הנכונה מעבודה עתיקה זאת אמורה להיות שטמפרטורת חום תקינה נמצאת בתחום כלשהו ולא באותה טמפרטורה ממוצעת. תחום זה מכיל את תנודות טמפרטורת הגוף על פני שעות היממה, ועל פני ימות השבוע או החודש. ועוד יותר מכך – לכל אדם התחום האופייני לו.
אותה עבודה עתיקה הנחילה לנו עוד מספר מפתח: חום גוף פתולוגי מתחיל ב-38 מעלות. גם את המספר הזה לא תמצאו בספרי לימוד.
בעבודות יותר מאוחרות נמצא כי אפשר למדוד אצל בני אדם בריאים שיאים של יותר מ-38 מעלות, ויש אנשים שלא מגיעים אף פעם ל-38 מעלות. זה לא עושה את האנשים חולים או בריאים, אלא, זה עושה אותם בני אדם עם טמפרטורה. זה הכל.
נסיים את הדיון באמונות השגויות הטבועות בנו בעובדה הידועה לכולנו – בחום גוף של 42 מעלות בני האדם מתים. הדבר נובע מהמידע הנכון שחלבונים עוברים דנטורציה (כלומר המבנה השלישוני שלהם נהרס ונפתחים קשרים קוולנטיים שיוצרים קשרים חדשים עם חלבונים סמוכים כך שנוצרים קשרי צילוב ולכן הוא "נקרש" כלומר הופך למולקולה גדולה יותר וצמיגה יותר ולא מתפקד) בחום של 42 מעלות.
האם ייתכן שחום הגוף שלנו יגיע לטמפרטורה כזאת? התשובה בספרות המקצועית היא: לא! יש מעין תקרת זכוכית שמונעת מחום כזה להתפתח בגוף של בני האדם. החום מבוקר בצורה מאוד קפדנית על ידי מרכז במוח המקבל מידע מהרבה מאוד מנגנונים ותפקיד החום לעזור לנו. ולכן אם החום עולה ומתקרב לחום שעלול לסכן את הגוף, המערכת עוצרת אותו ומונעת ממנו לעבור מעל תקרת הזכוכית.
חשוב לא לבלבל בין מוות ממכת חום (תוצאה של כשל של הגוף לפלוט חום) לבין עליית חום הגוף בגין מחלה זיהומית!
מה זה חום
בני האדם מייצרים את חום הגוף שלהם בעצמם, לכן לכולנו יש חום גוף. חום זה דבר טוב.
במהלך האבולוציה, נוצרו בגוף שלנו מולקולות שתפקידם בנסיבות מסוימות, להעלות את החום שלהן כדי להעלות את חום הגוף לצרכים שלנו. (מולקולות כמו IL-1, IL-6, TNF-α, CNTF, LPS, RANTES, MIP-1B). חלק מהן אנו לא יודעים לחסום עם הכדורים להורדת חום וזו הסיבה לכן שלא תמיד אנחנו מצליחים להוריד חום עם כדורים!
ההתנהגות של מנגנון עליית החום היא לא בתבנית קבועה, הוא יכול לעלות ולרדת, לעלות לרדת ושוב לעלות, או לעלות ולהישאר חום גבוה ואחרי פרק זמן לרדת… אין היגיון בשיגעון.
היכן כאמור יש היגיון? בתקרת הזכוכית של ייצור החום. המנגנון שמונע את עליית חום הגוף אל מעל התקרה הזאת כולל מולקולות מסוימות (כמו ADH, סטרואידים, MSH, IL-10). החום המקסימאלי אליו יכול חום הגוף להגיע הוא באזור 41.3-41.5 מעלות.
תפקיד החום
נצא מנקודת הנחה שהטבע לא טועה. ואם הטבע שימר את מנגנון החום לאורך מאות ואלפי שנות אבולוציה, אזי כנראה מדובר במשהו חיוני וחיובי. מנגנון החום קיים במגוון בעלי חיים כולל יונקים אחרים (לא רק יונקים). אם זה היה לא טוב, המנגנונים האבולוציוניים לא היו מאפשרים למנגנון הזה להישאר ללא שינוי. חום עוזר לנו להתמודד עם מחלות ויראליות או חיידקיות.
למה להוריד חום?
התשובות המקובלות:
– למנוע פרכוסים.
– שינוי התנהגותי – להרגיש טוב יותר.
– שינוי בתחלואה ובתמותה.
כל הנימוקים הנ"ל לא תופסים.
הורדת חום לא עוזרת להחלמה או לקיצור משך ההחלמה, והיא אף עלולה להזיק. הורדת חום לא משרתת שום מטרה ביולוגית טהורה.
האם יש התאמה בין התגובה למורידי חום לבין חומרת או מהות המחלה? התברר שאין קשר בין עוצמת הירידה ועוצמת המחלה. האחד לא מעיד על השני.
אם יש ילד עם 41 מעלות חום והוא מתרוצץ ומלא אנרגיה, אין סיבה להוריד לו את החום עם אקמול או תכשיר אחר. אבל אם יש ילד עם 37.8 מעלות והוא מסכן, וכואב לו הראש והוא לא מוכן להכניס כלום לפה, אפשר לעזור לו פה ושם (לא כל הזמן) עם כדור להורדת חום. תזכרו שאנחנו לא רוצים "לדכא" את החום!
היכן מודדים חום?
בעידן טרום מודדי החום החדשים, אמורים למדוד חום בנקודות הבאות:
· טמפ' הליבה – נמדדת בעורק הפולמונרי (עורק הריאה. ראשיתו בבסיסו של החדר הימני של הלב. בשלב זה, שאורכו חמישה סנטימטרים, הוא נקרא גזע הריאה או עורק הריאה הראשי. לאחר מקטע זה העורק מתפצל לשני עורקי הריאה, הימני והשמאלי הנושאים דם לא מחומצן אל הריאה המתאימה). לא נגיש לנו למדידה.
· פה – מתחת ללשון (בכיס הלשון האחורי) – נמוכה ב-0.4 מעלות מטמפ' הליבה. מוקם טוב למדידה.
· פי הטבעת – גבוה ב-0.2 מעלות מטמפ' הליבה.
· אוזן – לא ברור מדעית מה משמעות הקריאה!
· בית השחי – לא למדוד. חוסר אמינות בולט.
· עור – מגע, תרמיסטור חיצוני, אינפרא אדום (עבור כל 4 מ"מ עומק יש עלייה של 1 מעלה) – לא ברור!
לא ניתן לזהות חום במגע יד!
הערות לגבי מדי חום:
¾ להימנע ממדי חום העובדים על בסיס כספית (מזהמים ורעילים במקרה של שבר).
¾ מדי חום דיגיטליים הופכים פחות ופחות מדויקים עם הזמן. להחליף כל שנתיים – שלוש שנים.
¾ מד חום בתעלת האוזן – בעיה לקרוא נכון, תלוי בזווית, תלוי בשעווה באוזן ועוד.
פרכוסי חום
פרכוסי חום לא נגרמים על ידי חום, אלא מזיהומים! כחלק מהמחלה החום עולה, וכחלק מהמחלה יש פרכוסים. בשליש מהמקרים לערך, הפרכוסים אפילו מקדימים את הופעת החום. ולכן הורדת חום לא מונעת פרכוסי חום.
פרכוס חום הוא לא הפרעה אפילפטית, הוא לא גורם להפרעה ארוכת טווח, לא גורם לנזק מוחי ובהחלט לא מתים מפרכוס חום. זאת הפרעה חולפת בגיל הצעיר ומספר הסובלים ממנה הוא אחוזים בודדים מהילדים עד גיל 6.
פרכוס לאחר גיל 6 הוא לא פרכוס חום! פרכוס שלאחריו התפתחה הפרעה עצבית או אפילפסיה – לא היה פרכוס חום.
פרכוס חום זה פרכוס כללי ולא פרכוס חלקי פשוט (פרכוס מוקדי בשמו הישן). הוא קורה לילדים בני חצי שנה ועד גיל 6. פרכוס חום מלווה בהופעת חום בשלב כל שהוא (לפני, בזמן או אחרי).
הערה לסיכום: דווקא חום נמוך יכול להעיד על משהו לא טוב בחוסן, בחיוניות ו/או באנרגיות, ומומלץ לבדוק אורחות חיים, תזונה ומצב נפשי.
כאב כרוני - מזווית קצת אחרת
כאב – זה לא בדמיון שלך? או: כאב – זה רק בדמיון שלך?
לרובנו יש תשובה די ברורה על השאלה: האם אתה יודע מהו כאב?
אך אם נמשיך להישאל על גורמי הכאב, ואיך אפשר להסביר כאבים שונים או מה מבדיל בין כאב לכאב או בין אדם כואב אחד למשנהו, נבין שזה לא נושא סגור וברור.
יש את כאב הפציעה או כאב השבר ביד (כאב אקוטי), כאב השרירים לאחר או בעת מאמץ, כאב שיניים, כאב בטן, כאב לב, כאב האבדן, כאב הזדמנות שהוחמצה, ועד כדי: "כואב לי לראות את מצבו", או: "זה יפה עד לכאב".
הנטייה הטבעית שלנו היא לשייך כאב על פי ניסיון החיים. בדרך כלל החל מתחילת החיים מחובר הכאב למכות, נפילות, פציעות. מכאן נעשה חיבור טבעי בין כאב לדברים שליליים. לכן גם נחפש בדרך כלל את מקור הכאב באירועים שליליים, ותחושת כאב שמקורו לא ברור תוביל למחשבות של חשש ופחד. הרי אין מצב שהגורם לכאב הוא פחות ממשהו נורא ואיום שקורה בגופנו.
הגדרת הכאב כפי שנכתבה על ידי מומחי האגודה הבינלאומית ללימוד הכאב (IASP ) היא: "חוויה תחושתית ורגשית, בלתי נעימה, הקשורה לנזק ממשי או פוטנציאלי לרקמות, או המתוארת במונחים אלה".
קל למצוא דוגמאות של נזק ממשי לרקמות שלא גורר כאב. אין כמעט אדם שלא ראה קוסם (או עושה להטים או כל בעל תואר דומה) המדגים כיצד הוא מעביר מחט עבה דרך העור בלי לחוש כאב (ויש בקהל שכמעט מתעלפים רק מלראות את הדם), או מחזיק את ידו קרוב מעל להבת נר למשך זמן ממושך.
דוגמאות נוספות אפשר למצוא בסיפורי חיילים בשדה קרב שלא חשו כי נפצעו עד סיום הקרב, או בסיפורו של אבא שלי (זכרו לברכה) שבעת היותו קצין משטרה נהג במכונית שעקב תאונה קשה התהפכה ו"התגלגלה" על צידה מספר פעמים, ולאחר שחולץ מהמכונית, נעמד כאיש משטרה הממלא את תפקידו לכוון את התנועה, עד שמצא עצמו מעולף על הכביש (שבר מספר צלעות ונזקים נוספים). את הכאבים העזים שלא חש בהם מיד לאחר התאונה, חש היטב לאורך חודשי החלמה ארוכים.
יש כמובן מצבים הפוכים בהם לא נראה נזק פיזי לרקמות, ומרגישים כאבים. כבר הזכרתי את כאבי האובדן. אך מתברר שיש גורמים רבים העלולים לגרום לכאב בלי פגיעה ברקמות. חלקם אף יכולים להיות ממקור חיובי.
איך זה ייתכן? מה גורם לכאבים אלה?
בשביל לקבל תשובה על שאלות אלה והבנה טובה יותר של כל מנגנוני הכאב, רצוי לעשות הכרה עם שני גורמי מפתח:
א. מוח האדם.
ב. מערכת העצבים.
מוח האדם רחוק מלהיות סוד גלוי, כי עדיין רב בו הנסתר. מה שידוע וברור – מדובר בפלא אמיתי. ספרים רבים נכתבו על המודע והלא מודע, על המוח המהיר והמוח האיטי (לחשוב מהר, לחשוב לאט – שנכתב על ידי זוכה פרס נובל דניאל כהנמן), על התפתחותו ממוח הזוחלים ומוח העופות ועד לגרסה המעודכנת הנוכחית, ועוד רבים נוספים.
מבחינת רוב האנשים, המציאות מתחילה ומסתיימת במה שרואים, שומעים, טועמים, מריחים וחשים – חמשת החושים.
בפועל, אלה הם אמצעי הקלט המעבירים מידע למוח, הבונה בעזרת פרשנות שלו (על בסיס ניסיון מצטבר, אמונות מגבילות או אחרות, ידע נרכש) את תמונת המציאות.
אחד ממקורות אלה אחראי על קבלת תחושת הכאב במקרה של נזק לרקמות. הדבר נעשה על ידי מגוון "חיישנים" המסוגלים לזהות לחץ, חום, פגיעה/תהליך כימי בתא וכולי. המידע מחיישנים אלה עובר לבחינה של אזורים מסוימים במוח, האחראים על מתן פרשנות מתאימה, כולל העברה למודע של תחושת כאב, כאלמנט שבא להבטיח בין השאר טיפול והתייחסות למקור הבעיה.
במוח עצמו אין חיישני כאב!!! נזכור שכאב אקוטי – חדש, חד, חריף, עכשיו, מיועד להתריע בפני סכנה אפשרית, כחלק ממנגנוני ההגנה של הגוף.
המעבר הזה למוח נעשה באמצעות מערכת העצבים המאפשרת העברת אותות מכל אזור בגוף אל המוח. רגע, נראה לכם סביר שכל תחושה מכל חיישן מגיעה למוח?
אם זה היה קורה, היינו מושבתים חלק גדול מהחיים כי המוח היה עסוק כל הזמן בבחינת אותות המגיעים אליו. למשל כשאנחנו יושבים, חיישני הלחץ באזור העכוז משדרים על לחץ מוגבר. אם אנחנו עומדים לשטוף כלים, חיישני הלחץ בכף הרגל שולחים אותות מצוקה, והחיישנים בכפות הידיים שולחים אותות על רטיבות, ואולי גם קור או חום, בהתאם למים בהם אנו משתמשים.
כאן נכנסת לפעולה מערכת מופלאה נוספת בחיבור של המוח למערכת העצבים. למוח יש יכולת לשלוט על סף הגירוי, או במילים אחרות – לקבוע מה רמת הסף לפתיחה או סגירה של שערי הכאב. במצב בו יש סכנה מוגברת, שערי הכאב נפתחים ברמות נמוכות יותר, כלומר נדרשים פחות חיישנים שמשדרים סימני מצוקה. במצב רגיל שערי הכאב ייפתחו רק כשכמות או רמת אותות החיישנים תהיה גדולה יותר.
אך לא רק החיישנים משפיעים על הקורה ועל פעולת המוח המתאימה. כאמור המוח מייצר תמונת מצב ממגוון אמצעי קלט, ומניסיון העבר, והאמונות שיש לנו, ואם אנו יודעים כי סכין פוצעת ורואים סכין מושלכת לכיוון שלנו, ואנו חשים מכה, יש אפשרות שנרגיש כאב גם אם הסכין לא ננעצה בנו אלא רק קרעה את הבגד ונתקעה בארנק.
איך כל זה קשור למצבים של כאבים כרוניים? חלק מהכאבים הכרוניים נובעים מחלק אחר במוח. כולנו מכירים את הביטוי פגועי נפש. כלומר אין אדם המתכחש לעובדה שיש לנו נפש. הנפש מושפעת בעיקר מטראומות, מרגשות, ממצבי דחק (סטרס), מחוויות וקונפליקטים.
גם כאן אין הגדרות חד משמעיות או ממוסגרות. למשל טראומה לא חייבת להיות אירוע גדול מהחיים. הכל תלוי ביחסיות לעומת מקרים אחרים ובפרשנות של המוח לאירוע. גם אירוע קטן אך מאוד מפתיע יכול ליצור טראומה, וגם אירועים קטנים אך מצטברים לאורך זמן יכולים להשאיר חותמם.
על פי מחקרים חדשים יחסית, חלק מהמקור לכאבים כרוניים נוצרים כפתרון לבעיות נפשיות אלה. אין זה אומר שכל בעיה נפשית תבוא לביטוי בכאב. חלק גדול מהבעיות הנפשיות מטופלות על ידינו באופן שוטף, ולכן אין סיבה שיגרמו לתופעת כאב. כאב כרוני הוא כאב שנמשך מעל שלושה חודשים, או מעבר לזמן הצפוי להחלמה של רקמה, ואין לגוף תועלת בקיומו!
למה כל זה חשוב? שתי סיבות עיקריות:
א. אמר יונג: "מה שאין אנו מביאים למודעות שלנו על אודות עצמנו, יופיע כגורלנו" (רוח הדברים). לכן חשוב להבין ולהכיר ולדעת את כל המנגנונים הנ"ל כדי לפרוץ את דרכנו מהמעגל הסגור.
ב. הידיעה על שליטת המוח על שערי הכאב, מאפשרת לנו לפעול כדי לשנות את המצב ולאפשר תוך תרגול ואימון עצמי להביא לריפוי מכאבים כרוניים, כאבים אלה הם כאבים אמיתיים ומורגשים אך לא מעידים על נזק לרקמות ויש להבין שאינם מסוכנים לנו. הפנמה של ידע זה תאפשר להפחית את רמת הרגישות לכאב ומכאן להחלשת עוצמת הכאבים.
קישורים לקריאה נוספת ומידע ברשת
הרפואה הגרמנית החדשה (ד"ר האמר)
ד"ר האמר (ויקיפדיה באנגלית)
רפואה אינטגרטיבית, שטיפה אנרגטית (ד"ר נאדר בוטו)
ד"ר נאדר בוטו
ריקול הילינג (ז'ילבר רנו)
ביואורגונומי (רפי רוזן)
רפי רוזן (ויקיפדיה)
פראניק הילינג
המסע של ברנדון בייס
הביולוגיה של האמונה, אפיגנטיקה – ברוס ליפטון
על NLP
ריצ'רד בלנדר
ג'ון גרינדר
חוזה סילבה
נפוליאון היל
המעמד החוקי בישראל של רפואה אלטרנטיבית
מערכת החינוך מתיחסת בכובד ראש לנושא.